Contact

Zundertse Hockeyclub
hockey
Adres
Zundertse Hockeyclub
Wildertsedijk 22 b
4881 EV Zundert


Hoofdsponsor


Sponsors

Hockey.nl

 
 
ZHC, een gezellige en gastvrije hockeyhistorie!
 
 
Laat je de naam ZHC op of rond de hockeyvelden van Brabant en Zeeland vallen, dan hoor je meteen; ‘Sfeertje, altijd gezellig, Bourgondisch, en gastvrij.’ Aan dat imago is jaren hard gewerkt. Vanaf het begin van de Zundertse Hockeyclub, meer dan 40 jaar geleden (oprichting: december 1979), stond vast dat gezelligheid en gastvrijheid de boventoon zouden voeren.
 
 
Gezellig en gastvrij
Topsport was voor dit kleine west Brabantse dorp niet weggelegd. In de loop der jaren hebben alle besturen er voor gewaakt dat de doelstellingen op sportief gebied gekoppeld werden aan deze twee basisbegrippen.
 
Bijna 40 jaar geleden was hockey in Zundert en omgeving nauwelijks bekend. Alleen het naburige Breda kende een actieve hockeygemeenschap. Het waren een paar ‘import’ fanatiekelingen die besloten ook in Zundert, waar er meer voetbalclubs dan kerken waren, een hockeyclub op te richten. Begonnen op een grasveld nabij de Akkermolen en later doorverwezen naar een veld bij het huidige zwembad. Dat veld liep regelmatig onder water als de Aa en Weerijs weer eens overstroomde. Zodra het waterpeil was gezakt moesten dan eerst de molshopen worden platgetrapt alvorens er weer gespeeld kon worden. Historie die zich vaak herhaalde.
 
 
Kunstgras
Hoe anders werd het toen na jaren ploeteren overeenstemming werd bereikt met de gemeente over de aanleg van een kunstgrasveld. De bouw van het clubhuis en het binnenhalen van de nodige geld waren aanleiding om diverse acties op te zetten. Met die acties maakte ZHC zich bekend bij de bevolking, want er ging geen evenement voorbij of ZHC liet zich daar zien.
 
 
Bijvoorbeeld op de bekende Zundertse aardbeienfeesten. Eens verkochten wij daar tientallen goedkoop ingekochte aardbeiplanten in een pot waaraan nog een paar verdwaalde zomerkoninkjes hingen. Tegen de stadse toeristen die maar wat graag een Zunderts souvenir mee wilden nemen werd verteld dat deze planten nog wel 10 jaar vruchten zouden dragen en dat een investering van fl. 5,- toch wel een hele goede belegging zou zijn. "Goed water geven” was het laatste advies dat zij meekregen nadat ze overtuigd waren dat één plant per gezinslid toch wel minimaal vereist was. Eerder dan de markt waren wij uitverkocht en was de clubkas weer eens flink gespekt.
 
 
Sport en meer
Door de jaren heen heeft ZHC zich ontwikkeld tot een hockeyclub, die oog heeft voor sportieve prestaties, maar waar vooral het speelplezier voorop staat. Er wordt fanatiek getraind en gespeeld, niet meer alleen op het veld, maar ook in de zaal. Zo is er door de jaren heen op goed niveau hockey gespeeld en wordt er momenteel zeker ook aandacht geschonken aan de sportieve prestaties van onze teams. Al met al heeft dat ook de nodige kampioenschappen opgeleverd. En de bijbehorende feestelijkheden, uiteraard!
 
 
ZHC is, trouw aan de traditie, ook de andere kant van de vereniging blijven belichten. beroemd is het "Charel mee den Bolle Kaant-toernooi", met barbecue en tentenkamp. Dit toernooi is een begrip in Zundert geworden. Vrijwel iedereen heeft in zijn jeugd wel een keer meegedaan met een vriendje of vriendinnetje. En natuurlijk zijn er daardoor ook behoorlijk wat nieuwe leden geworven voor onze mooie sport. De laatste jaren is er zelfs een Charles-toernooi voor de senioren!
 
 
En nu?
Vandaag hockeyen de kleinkinderen van de oprichters op het nieuwe kunstgrasveld. Geen molshopen, een leuk, klein clubhuis, keurige dug-outs, scoreborden, het beste materiaal op en rond de velden, andere spelregels, gesponsorde trainingspakken, nieuwe gezichten en ga zo maar door, veel is er veranderd, maar wat is gebleven is de typische Zundertse gezelligheid en gastvrijheid. Jong en oud voelt zich er thuis.
 
 
En zo moet het ook blijven.